[Dakar] Uitslag Etappe 12

Peterselieman

In de Dakar Rally stond vandaag de twaalfde en voorlaatste etappe op het programma. Het bracht de coureurs van San Juan naar Cordoba over ruim 500 kilometer. De vrachtwagens reden er slechts 300. Grote verschuivingen bracht deze etappe niet meer mee in het klassement.

Motoren

Marc Coma heeft zijn leidende positie in het klassement verstevigd. De Spanjaard bleef zijn grote concurrent Cyril Despres ruim een halve minuut voor en staat in het klassement ruim zestien minuten voor op de Fransman. Helder Rodrigues pakte vandaag de derde stek, terwijl Francisco Lopez Contardo derde blijft in het klassement.

Frans Verhoeven was met een zevende plaats wederom de beste Nederlander van de dag. De BMW-rijder klom door deze prestatie weer op naar de zeventiende plaats in het klassement. Beste Nederlander blijft Henk Knuiman op plaats twaalf. Hij verloor door een navigatiefout wel twee plaatsen.

Knuiman was samen met Alain Duclos verkeerd gereden, waardoor ze 63 kilometer van het parcours afstaken. Beiden zijn teruggereden en hebben hierdoor ruim een uur verloren. Ook Teus Visser ging in de fout en verloor nog meer tijd.

Auto's

Carlos Sainz mag dan de strijd met Volkswagen-teamgenoot Nasser Al-Attiyah verloren hebben, het belette de Spanjaard niet om de etappe op zijn naam te schrijven. Hij bleef Giniel de Villiers en Al-Attiyah enkele minuten voor. In het klassement heeft Al-Attiyah een voorsprong van 48 minuten op De Villiers en een uur en twintig minuten op Sainz.

Eric van Loon werd elfde en bezet deze plaats ook in het klassement. Hij eindigde de dag vlak achter de Duitser Matthias Kahle en staat met nog één etappe voor de boeg een kwartier achter hem. De andere Nederlanders zijn op het moment van schrijven nog onderweg.

Vrachtwagens

Vladimir Chagin blijft heersen bij de vrachtwagens. De Rus won op de ingekorte proef met een verschil van 48 seconden voor Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov. Pep Vila blijft het goed doen en zette na de tweede plaats van gisteren nu een derde tijd neer.

Beste Nederlander was ook dit keer Marcel van Vliet die een zevende tijd neerzette. Johan Elfrink kende eindelijk weer eens een probleemloze dag en kwam een plaatsje lager binnen. Ook de overige Nederlanders zijn over de streep, op Pascal de Baar na. Hij kende in de etappe van gisteren grote problemen, maar wist alsnog het bivak te bereiken en is met grote achterstand aan de twaalfde etappe begonnen.