"Post was een vaandeldrager en prachtig man"

Olga Kroeders

Eerder vandaag werd bekend dat oud-ploegleider Peter Post vandaag op 77-jarige leeftijd is overleden. Verschillende namen uit de wielerwereld hebben inmiddels op het nieuws gereageerd.

"De nationale en de internationale wielersport verliest een vaandeldrager en een prachtig man," aldus de voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, Marcel Wintels. "Met zijn aanpak heeft hij de totale wielersport en met name de organisatie van de professonele ploegen gemaakt tot wat het nu is."

Oud-wielrenner Steven Rooks reed in zijn loopbaan driemaal onder Post. "Onze karakters botsten nog wel eens. Dat gebeurde al in mijn eerste jaar, toen ik in 1982 mijn eerste profcontract bij hem tekende. Peter heeft het Nederlandse wegwielrennen echt op de kaart gezet, eerst met Raleigh en later met Panasonic. Hij was vooruitstrevend. Hij bemoeide zich met alles, tot in de kleinste details. Met het ontwerp van de shirts, de volgauto's, vrachtwagens, etcetera. Financieel was alles tot in de puntjes geregeld. Zijn ploegen waren uiterst gestructureerd. Post was zijn tijd vooruit. Maar alles gebeurde wel naar zijn visie. Peter had weinig oog voor een andere mening, zat daar ook niet echt op te wachten. Ik heb heel veel van hem geleerd, vooral in mijn tweede periode bij hem tussen 1984 en 1986. Mijn derde periode onder hem was het niet helaas. Dat was voor ons allebei een teleurstelling.”

"Peter was als ploegleider keihard. Als renner vond ik dat niet altijd even leuk. Pas later heb ik ontdekt dat hij ook heel gezellig kon zijn. Ik heb veel van hem geleerd. Met zachte hand bereik je niets. Daarom was die Raleigh-ploeg ook zo uniek," reageerde Leo van Vliet, de huidige bondscoach van de Nederlandse wielrenners.