Cruijff: "Gouden Bal naar Xavi"

André

Johan Cruijff vindt dat FC Barcelona-middenvelder Xavi het verdient om dit jaar de Gouden Bal te winnen. De prijs gaat sowieso naar een speler van Barcelona. Naast Xavi zijn ook Andrés Iniesta en Lionel Messi genomineerd voor Wereldvoetballer van het jaar.

"Puur voetballend bekeken is Messi veruit de best, zeker qua spektakel," aldus Cruijff in De Telegraaf. "Maar de Messi van Barcelona is een ander dan de Messi van Argentinië. Hij is dus iemand voor wie het uitmaakt hoe er door de rest van het team wordt gespeeld."

"Iniesta was het eerste deel van het jaar geblesseerd, waardoor hij zo'n beetje als fitste speler aan het WK begon," vervolgt de voormalig international. "Iniesta is geen praatjesmaker, altijd heel correct en gezegend met een mooie techniek."

"Xavi is mijn nummer één," besluit Cruijff. "Een speler die het tempo van Barcelona bepaalt, die aangeeft wanneer er druk moet worden gezet en die ervoor zorgt dat het middenveld weinig meters hoeft te maken. Daar komt bij dat Xavi het afgelopen jaar vrijwel alle wedstrijden van zowel Barcelona als Spanje heeft meegedaan."