Moskou in de ban van demonstraties

Redactie

De politie in Moskou heeft donderdag voor de vierde achtereenvolgende dag demonstranten opgepakt. De actievoerders demonstreerden tegen de opsluiting van oppositieleider Boris Nemtsov, die een celstraf van vijftien dagen uitzit.

Nemtsov werd op oudejaarsavond gearresteerd. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Zijn veroordeling lijkt een katalysator te zijn geworden voor een ongebruikelijk lang aanhoudende reeks protestacties.

Donderdag werden, net als de afgelopen drie dagen, tientallen actievoerders opgepakt. Of zij worden aangeklaagd is onduidelijk; demonstranten die de afgelopen dagen werden aangehouden kwamen na enkele uren weer vrij.

De vraag is hoeveel van de actievoerders daadwerkelijk aanhangers van de oppositie zijn. Mogelijk zijn sommigen provocateurs.

De Russische wet staat toe dat personen in hun eentje ongehinderd kunnen demonstreren. Voor een demonstratie waarbij een grotere groep mensen op de been is, is echter een vergunning vereist. Nemtsov en de zijnen hebben eerder geklaagd dat tegenstanders van de partij zich aansluiten bij personen die in hun eentje demonstreren om zo de schijn te wekken dat er een ongeautoriseerde demonstratie plaatsvindt.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.