[Dakar] Bekx beleefde harde crash

Peterselieman

Hans Bekx heeft gisteren in de Dakar Rally een harde crash meegemaakt. De Nederlander was nog maar vijf kilometer onderweg op de proef van Victoria naar Cordoba toen hij een hek raakte. De schade bij de vrachtwagen was dusdanig groot dat deze op een aanhanger van de assistentietruck van Team de Rooy afgevoerd moest worden.

Bekx kreeg te laat een seintje voor een haakse bocht, waarna het mis ging. "Een vrachtwagen die met 140 een haakse bocht in gaat, is niet te houden. De truck ging meteen schuiven en ik voelde ‘m al overhellen. Er was geen houden aan," zei de transportondernemer die tegen een hek klapte en de voorkant van de wagen naar de grond zag gaan. De achterzijde kwam omhoog, waarna de truck over het linkervoorwiel tolde. Hierbij brak de cabine af, maar omdat aan de rolkooi niets mankeerde, kwamen Bekx en zijn bijrijders met de schrik vrij.

"De ergste schade is niet de vrachtwagen wat mij betreft. De grootste schade is de imagoschade. Ik vind het heel erg voor mijn sponsors die zo hun best hebben gedaan om mij nog een keer Dakar  te laten rijden. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Op de eerste dag uitvallen, al zo vroeg in de etappe en zo vroeg in de rally. Ik heb zoiets nooit eerder meegemaakt. Ik zit 100.000 kilometer per jaar op de weg, ik heb al heel wat Dakars op mijn naam staan, maar dit is het eerste ongeluk dat ik meemaak. Het is een absurde ervaring. Het gaat heel snel en tegelijk heel langzaam. Het zit beeldje voor beeldje in mijn hoofd."

De vrachtwagen van Bekx blijft voorlopig in het bivak staan. Tegen het einde van de rally wordt deze door het team van De Rooy weer opgepikt. De servicetruck van Team Bekx blijft voorlopig als extra assistentiewagen van De Rooy nog in koers, ondanks dat ook Gerard de Rooy al niet meer meedoet. Voor het Nederlandse team doen nu nog Pep Vila en Hugo Duisters mee.

In de bron van dit artikel staan enkele foto's van de crash.