OM niet in beroep in zaak Andrea Luten

Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de vijftien jaar cel die Henk F. uit Assen kreeg voor het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten. Het OM in Assen had achttien jaar cel geëist, maar kan zich vinden in de opgelegde straf.

Luten vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. F., een bekende van de politie, werd in mei opgepakt nadat bij nieuw onderzoek een schaamhaar op het lichaam van Luten aan hem werd gelinkt. Hij bekende daarna het 15-jarige meisje te hebben verkracht en gewurgd.

De rechters rekenen het de man zwaar aan dat hij de ouders van het meisje zeventien jaar in onzekerheid heeft gelaten over wat er met hun dochter is gebeurd. Ook hield de rechtbank rekening met het feit dat F. geen extreem geweld gebruikte, hij geen strafblad had en de in 1993 maximaal op te leggen celstraf korter dan levenslang nog twintig jaar was.

Het OM is na bestudering van het vonnis tot de conclusie gekomen niet in hoger beroep te gaan. Het is nog onduidelijk of de verdediging in beroep gaat.