Stalen wand redde omstanders fatale vuurwerkbom

Redactie

Een stalen wand heeft ervoor gezorgd dat er niet meer slachtoffers vielen door een zelfgemaakte vuurwerkbom in het Groningse Boerakker. Bij de explosie kwam een 17-jarige jongen uit Tolbert, die de bom had gemaakt en aangestoken, om het leven.

Drie vrienden van hem stonden op dat moment aan de andere kant van een stalen wand en wisten niet dat het latere slachtoffer bezig was met illegale nitraatbommen in een buis, concludeert de politie maandag.

De explosie was volgens de politie zo krachtig dat rondvliegende onderdelen de jongen raakten. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De jongen had kort na de jaarwisseling een vuurwerkbom afgestoken bij een jongerenontmoetingsplek aan de Hoofdweg in Boerakker. Speciaal voor de jongeren is daar een metalen hokje in de vorm van een halve maan geplaatst. De vrienden (19, 16 en 24 jaar) van het slachtoffer stonden aan de andere kant van de afscheiding.

Meerdere brokstukken vlogen bij de explosie tegen het hokje aan, maar geen van de vrienden raakte gewond.

Na het voorval heeft de buurtagent gesprekken gevoerd met getuigen en bekenden van het slachtoffer. Zondagmiddag is een bijeenkomst georganiseerd waar jongeren van gedachten konden wisselen. De burgemeesters van Leek en Marum en de buurtagent waren daarbij aanwezig.