[Dakar] Uitslag etappe 1

Jorn (existenz)

Gisteren is de eerste etappe van de Dakar-rally verreden. Het werd meteen een zeer bewogen etappe met belangrijke uitvallers bij de vrachtwagens. Zowel Wuf van Ginkel, Gerard de Rooy als Hans Bekx moesten de strijd staken.

Motoren

Bij de motoren kwam er een verrassende winnaar uit de etappe. Ruben Faria, normaal een hulprijder van één van de toppers, wist de overwinning naar zich toe te trekken. Vorig jaar had hij een groot aandeel in de eindoverwinning van Cyril Despres tijdens de rally en nu gaat hij voor eigen succes. Despres volgde op slechts 28 seconde van de Portugees, maar ook Marc Coma verloor niet veel (1:15min) en bleef goed bij. Het hulpje van Coma, Juan Pedrero, kwam als vierde over de streep. Frans Verhoeven was de beste Nederlander met een tiende plaats. Henk Knuiman eindigde als 24e.

Auto's

Carlos Sainz pakte de overwinning bij de auto's. Hij reed een zeer solide race in zijn Volkswagen en wist zodoende Stephane Peterhansel in zijn BMW voor te blijven. Mede-Volkswagen coureur Nasser Al-Attiyah wist beslag te leggen op de derde plaats. Gedurende de etappe werden de coureurs verrast door hevige regenval, maar dit hield de meeste coureurs niet tegen. Het grootste slachtoffer van de regen werd uiteindelijk Robby Gordon die sterk gestart was, maar met zijn twee wiel aangedreven Hummer in de regen geen partij meer was.

Mark Miller en Daniel de Villiers, beide Volkswagen-rijders, wisten beslag te leggen op plek vier en vijf. Krzysztof Holowczyc pakte met zijn BMW de zesde plaats. Erik van Loon kwam als dertiende over de streep en was zodoende de beste Nederlander, vlak voor Tonnie van Deijne die als achttiende over de streep kwam.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagens ging het spektakel meteen van start. Helaas voor de Nederlanders pakte dit erg slecht uit. Wuf van Ginkel viel al voor het begin van de "special" uit nadat hij een klapband had gekregen en de vrachtwagen door een koprol te zwaar beschadigd raakte om verder te kunnen. Ook Gerard de Rooy moest vroegtijdig opgeven. Na 72 kilometer in de "special" kreeg de Brabander weer last van een rugblessure waardoor hij moest opgeven. Gevreesd wordt dat dit ook wel eens zijn laatste rally zou kunnen zijn hierdoor. Tenslotte viel Hans Bekx ook nog uit. Hij kwam vroeg in de "special" op zijn kant te liggen en kon niet meer verder.

Door het uitvallen van Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy heeft het Russische Kamaz-team weer twee concurrenten minder en blijven alleen Ales Loprais en Marcel van Vliet nog over om de russen van hun zoveelste overwinning af te houden. Loprais eindigde de eerste dag op vier minuten van Vladimir Chagin in zijn Kamaz. Marcel van Vliet viel echter wat tegen met een achtste plaats. Kabirov maakte het podium compleet en bezorgde Kamaz een tweede podiumplaats.