Marathontitel voor Bob de Vries

André

Bob de Vries is de nieuwe nationaal kampioen marathonschaatsen op natuurijs. In Wanneperveen volgde de BAM-rijder zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma op. De Vries won na 100 kilometer de lange sprint van een kopgroep van vier man met overmacht. Ralf Zwitser werd tweede voor Arjen Becker en Sander Kingma.

Door de harde wind op de Belterwiede sloeg het pak al snel uiteen. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vijf man met daarin twee rijders uit het BAM-team: Bob de Vries en Arjan Stroetinga. Samen met Zwitser, Becker en Kingma reed het duo een achtervolgende groep op ruim een minuut achterstand.

Toen Stroetinga, de al drie jaar regerend Nederlands kampioen op kunstijs, drie ronden voor het einde onverwachts moest afhaken, stond De Vries er alleen voor, maar dat leek de 26-jarige niet te deren. Zijn rivalen konden niet bij hem wegrijden en toen het op 500 meter van de streep al tot een sprint kwam, werd snel duidelijk dat op De Vries geen maat stond.

Eerder loste Foske Tamar van der Wal Maria Sterk af als Nederlands kampioen bij de vrouwen. Bij de masters, de mannen boven veertig jaar, ging de titel naar Rudi Groenendal.