Japanse premier herdenkt slachtoffers Iwo Jima

Redactie

De Japanse premier Naoto Kan heeft dinsdag op het eiland Iwo Jima de ruim 21.000 militairen herdacht die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Het eiland was het toneel van een van de bloedigste veldslagen van de oorlog.

Het eiland, ongeveer 1100 kilometer ten zuiden van Tokyo, was voor de Verenigde Staten van groot belang, omdat er een radarstation stond. Bovendien lagen er drie vliegvelden die gebruikt werden door Japanse gevechtsvliegtuigen. De VS wilden de luchthavens veroveren, om te voorkomen dat Amerikaanse bommenwerpers werden aangevallen door de Japanse gevechtsvliegtuigen. De strijd om het eiland begon op 19 februari 1945 en het eiland Iwo Jima werd op 26 maart veroverd.

Het bezoek van Kan volgde kort op de ontdekking van twee massagraven op het kleine vulkanische eiland. In totaal liggen op het eiland de lichamen van naar schatting twaalfduizend Japanse soldaten. De Japanse regering heeft zich ten doel gesteld al deze lichamen een laatste rustplaats te geven, een project dat in juli begon. "We gaan elke zandkorrel onderzoeken. Heb nog een klein beetje langer geduld", aldus Kan. "Ik heb vanuit mijn hart gebeden voor de zielen die hier om het leven zijn gekomen."


Gesneuvelde soldaten Iwo Jima herdacht (Foto: Novum)