'Bezuinigingen leiden tot sluiting ziekenhuizen'

Redactie

Voor zo'n twintig ziekenhuizen dreigt faillissement als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan. Daarvoor waarschuwt oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Pieter Vierhout. In een artikel op de website van Zorgvisie noemt hij de bezuiniging van 314 miljoen euro 'draconisch'.

Volgens Vierhout, die momenteel voorzitter van de raad van bestuur van het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is, zullen ziekenhuizen met onvoldoende financiële reserves de dupe worden van de plannen van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). "We mogen de deuren niet sluiten vanwege de zorgplicht. Maar we kunnen geen garantie geven dat we elementaire zorg kunnen blijven leveren. We zullen bedden moeten sluiten op de intensive care en de spoedeisende hulp."

"Voor complexe dure zorg zullen we Zeeuwen door moeten verwijzen naar andere ziekenhuizen", voorziet Vierhout. "Dat betekent dat ze onaanvaardbaar ver moeten reizen. Voor ziekenhuizen in de periferie zijn deze bezuinigingen een ramp. Die mensen hebben geen keus. Daar zou het kabinet rekening mee moeten houden."