Dressuurruiter Gal mijdt Sportgala

Peterselieman

Dressuurruiter Edward Gal zal volgende week dinsdag niet aanwezig zijn bij het Sportgala van het NOC*NSF. Hij is weliswaar met de andere ruiters genomineerd voor Sportploeg van het jaar 2010, maar bereidt zich liever op een wereldbekerwedstrijd in Londen voor.

Gal won dit jaar met Totilas alle wereldbekerwedstrijden, de afsluitende wereldbekerfinale in Den Bosch, het Nederlands kampioenschap en alle buitenconcoursen, waaronder het prestigieuze CHIO Aken. Ook pakte hij alle wereldrecords die er in de dressuursport zijn. Bij het wereldkampioenschap in Kentucky veroverde de Nederlander driemaal goud.

Totilas werd na het toernooi verkocht, maar dat mag volgens het kamp Gal geen reden zijn om hem niet te nomineren. In plaats daarvan zijn schaatsers Sven Kramer en Mark Tuitert en voetballer Wesley Sneijder genomineerd.

"Het lijkt wel of ze hem vergeten zijn," zei Hans-Peter Minderhoud namens het kamp Gal. "Het format van de huidige verkiezing doet geen recht aan de sportprestaties van Edward Gal. Wat had hij nog meer moeten winnen om wel in aanmerking te komen voor een nominatie? Er is geen titel of prijs, die hij dit jaar nog had kunnen toevoegen."

Gal maakt zich er niet druk om dat hij niet genomineerd is. "Maar als vriend en collega irriteert het me. Wat Edward Gal en Totilas het afgelopen jaar hebben losgemaakt bij het publiek, is ongelofelijk. Mensen kwamen van heinde en verre om met eigen ogen te zien of de verhalen over pure magie werkelijkheid waren. Edward en Totilas hebben het publiek in 2010 nooit teleurgesteld."

"Vorige week was Edward uitgenodigd bij de Madiwodovrijdagshow en Paul de Leeuw opperde doodleuk dat de vakjury meer dan drie nominaties had mogen benoemen. Toen was ik helemaal flabbergasted. Ik heb het uitgezocht en het klopt. Wat is dan de moeite? De organisatie mag vier of vijf sporters nomineren, dan maak je daar toch gebruik van? Edward hoeft van mij echt niet te winnen, maar het getuigt van minimale respect als je zo'n sporter in ieder geval aan de nominatielijst toevoegt?"