Favela in Rio 'onder controle'

static

Ondersteund door helikopters en pantservoertuigen is de oproerpolitie van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zondag de sloppenwijk Alemao binnengetrokken. De agenten ontmoetten minder verzet dan verwacht en binnen twee uur was de zaak in de favela onder controle, zei politie-inspecteur Rodrio Oliveira.

Gouverneur Sergio Cabral zei dat de strijd om de stad voor de Olympische Spelen van 2016 op drugsbendes te heroveren, 'opdat onze burgers en onze buitenlandse bezoekers rust hebben', doorgaat. Eerder heroverden de autoriteiten de sloppenwijk Vila Cruzeiro, waarna zo'n tweehonderd bendeleden uitweken naar Alemao.

De drugsbendes ontketenden vorige week in het zes miljoen inwoners tellende Rio een golf van geweld waarin minstens 35 mensen om het leven kwamen en meer dan honderd voertuigen in brand werden gestoken. Bij de inval van zondag in Alemao vielen voor zover nu bekend maar twee gewonden. De politie zei grote hoeveelheden wapens, munitie en drugs in beslag te hebben genomen. Van de zeshonderd bendeleden die zich er volgens de politie ophielden, werden er zondag maar een stuk of tien opgepakt, maar Duarte bezwoer dat 'geen plek niet doorzocht zal worden'.

Veel bewoners waren blij met de politieactie. "Fantastisch, dit is precies wat wij nodig hebben", zei Ana Costa (48). "Deze buurt was al zo lang zo gewelddadig, dat ik nooit dacht dat ik dit nog zou meemaken. Ik heb nog mijn twijfels, maar ik bid dat hier eindelijk rust is gekomen."


(Foto: Novum)