Iran ontstemd over rapport IAEA

Redactie

De chef van het Iraanse atoomprogramma, vicepresident Ali Akbar Salehi, heeft donderdag zijn ongenoegen geuit over een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat eerder deze week uitkwam. Volgens Salehi moet het IAEA zich beperken tot het inspecteren van de nucleaire faciliteiten en geen details vrijgeven over zaken als 'hoeveel kilo uranium of hoeveel centrifuges we hebben'.

In het IAEA-rapport staat beschreven hoe inspecteurs bij een controle van een verrijkingscentrale in Natanz, in Midden-Iran, opmerkten dat een aantal centrifuges niet in werking was. Bovendien stond in het rapport dat Iran onvoldoende meewerkte bij het aantonen dat al het nucleaire materiaal in het land slechts wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden.

Iran heeft het IAEA er herhaaldelijk van beschuldigd informatie die tijdens inspecties wordt vergaard te lekken aan de Verenigde Staten. Bovendien ontkent Iran dat het onvoldoende meewerkte bij de controles van het IAEA. "Het agentschap kan niet meer eisen stellen dan die zijn opgesteld in de waarborgovereenkomst", aldus Salehi. De vicepresident doelde hiermee op de inspectie van zwaarwaterinstallaties. De inspectie van deze installaties is afgesproken in het non-proliferatieverdrag, dat niet door Iran is ondertekend.

In het rapport roept de chef van het IAEA, Yukiya Amano, Iran op om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen, waardoor er meer inspecties mogelijk zijn. Iran weigert dit echter.