Jaar celstraf voor illegale afvalhandel

Redactie

Een 34-jarige man uit Deventer moet een jaar de cel in omdat hij illegaal in elektronica-afval heeft gehandeld. De rechtbank in Zwolle veroordeelde drie andere mannen uit Deventer dinsdag tot werkstraffen van 120 en 150 uur.

Tegen de hoofdverdachte had het Openbaar Ministerie anderhalf jaar cel geëist, omdat hij volgens het functioneel parket met de handel was begonnen. De andere verdachten van 30 en 38 jaar hoorden twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf eisen, omdat ze volgens justitie alleen maar aan hun eigen portemonnee dachten en zich er niet om bekommerden of het afval op verantwoorde wijze zou worden verwerkt.

De vier hadden een uitkering en hebben volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk honderdduizenden euro's verdiend aan de illegale handel. Het afval werd onder meer in Ghana en Oost-Europa gedumpt

De zaak kwam aan het rollen in november 2008 na onderzoek van Greenpeace. De verdachten zamelden op grote schaal elektronisch afval en witgoed in bij winkeliers in onder meer Overijssel. Ze hadden hier geen vergunning voor en verkochten het afval door aan handelaren, die het naar Ghana of Oost-Europa verscheepten. In Ghana belandden de meeste apparaten en koelkasten met giftige CFK's op een stortplaats. Tijdens het slopen, waar vaak kinderen bij zijn betrokken, komen giftige stoffen vrij.

De rechtbank legde lagere straffen op dan justitie had geëist, onder meer omdat twee verdachten na hun aanhouding de vereiste opleidingen voor het inzamelen van afval hebben afgerond. De hoofdverdachte, die al eerder was bestraft voor een soortgelijk delict, werd ook veroordeeld voor witwassen. Hij was op veel grotere schaal bezig dan de andere drie.

Greenpeace is verheugd dat de illegale handel in elektronisch afval voor het eerst tot veroordelingen heeft geleid.