Angelina's Bosnië-film 'niet te zwaar'

Redactie

Angelina Jolie zegt dat ze haar regiedebuut, een film over een verliefd stel tijdens de oorlog in Bosnië, niet te zwaar wil maken. "Ik wil een film maken waarbij mensen kunnen genieten van het liefdesverhaal. Het moet vooral niet te zwaar worden", zegt ze tegen de Hongaarse website Origo.

"De film moet toegankelijk blijven voor een groot publiek", zegt Jolie. "Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hem zien." Om hiervoor te zorgen heeft ze de film in zowel het Engels als in de moedertalen van de acteurs opgenomen.

"Het was dubbel werk, en kon alleen maar omdat de acteurs allemaal vloeiend Engels spreken en keihard wilden werken om het ook in het Engels te doen." Het is uiteindelijk aan de distributeurs om te bepalen welke versie in welk land wordt vertoond.

De film is al een paar keer onderwerp van discussie geweest. Zo werd het scenario, waarin een Servische man een relatie krijgt met een moslima, door veel Bosniërs afgeschilderd als vrouwonvriendelijk en discriminerend tegenover moslims. Jolie heeft juist vanaf het begin gezegd een liefdesverhaal tegen een politieke achtergrond te willen maken, geen politieke aanklacht.

Uiteindelijk besloot de 35-jarige filmmaakster de opnames in Bosnië door een tweede camerateam en bijrolacteurs te laten uitvoeren, en zelf Bosnië te mijden. Het aantal draaidagen in Bosnië werd teruggebracht van tien naar vier.

Daarnaast is de nieuwbakken regisseuse er nog niet helemaal uit of de film in kleur of in zwart-wit wordt uitgebracht. "De film is in kleur opgenomen, maar ik heb de opnames ook al een keer in zwart-wit bekeken. Het was prachtig. Maar het belangrijkste blijft het liefdesverhaal."

De nog titelloze film staat gepland voor 2011.


Angelina Jolie (Foto: Novum)