Terreurverdachten opgepakt in Nederland

Redactie

In een onderzoek naar een mogelijke terroristische aanval op een Belgisch doelwit zijn dinsdag verdachten opgepakt in België, Nederland en Duitsland. In Amsterdam hebben arrestatieteams drie inwoners van 25, 26 en 28 aangehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Ook in België, Duitsland en Oostenrijk zijn verdachten aangehouden. Ze zouden deel uitmaken van een jihadistische terroristische groepering. Het doel voor hun aanslag was volgens het parket nog niet bepaald. Ook richtte het onderzoek zich op recruteerders, kandidaat-strijders en financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukasisch Emiraat.

De verdachten hebben de Belgische, Nederlandse, Russische en Marokkaanse nationaliteit. Het onderzoek heeft eerder in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië tot arrestaties geleid.

België heeft om de uitlevering van de verdachten gevraagd. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding waren de verdachten niet van plan in Nederland toe te slaan. Ook zou hun aanhouding geen verband houden met de terreurdreiging in Duitsland. De terreurdreiging in Nederland blijft volgens de woordvoerder beperkt.