Nadal begint volledig fit aan Tour Finals

Niels (DerMeister)

Rafael Nadal begint maandag tegen Andy Roddick in 'perfecte conditie' aan de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard liet vorige week nog het Masters-toernooi in Parijs door een pijnlijke schouder aan zich voorbijgaan.

Desondanks voorziet hij een zware strijd. "Als ik hier niet mijn beste tennis speel is het onmogelijk om wedstrijden te winnen." Nadal kan in Londen een bijna perfect jaar bekronen. De 24-jarige Spanjaard won drie grandslams en loste zijn rivaal Roger Federer af als leider van de wereldranglijst. "Vorig jaar had ik dat niet durven dromen", zegt Nadal. "Maar in de sport kan het tij nu eenmaal snel keren."

Hij doelt daarmee op het rampjaar 2009. Na vier opeenvolgende zeges raakte hij zijn titel op Roland Garros kwijt. Tot overmaat van ramp werd hij in het vervolg van het tennisseizoen geteisterd door blessures en wist hij geen toernooi meer op zijn naam te schrijven. "Als je niet goed speelt en je voelt je niet competitief, dan is dat geen prettig gevoel", zegt hij. "Helaas is dat een onderdeel van topsport. Het zou me zomaar opnieuw kunnen gebeuren."

"Maar ik ben keihard blijven werken en stond elke dag op met de intentie om de situatie te veranderen. Daar ben ik uiteindelijk voor beloond", zegt Nadal. Het breekpunt was volgens de inwoner van Mallorca zijn winst in het toernooi van Monte Carlo in maart. Het was zijn eerste toernooizege in bijna een jaar tijd. "Na dat toernooi kreeg ik veel meer rust en vertrouwen. Daarna ging eigenlijk alles een stuk gemakkelijker."

Vorig jaar werd Nadal tijdens de Masters al in de groepsfase uitgeschakeld. Deze editie verwacht hij het beter te doen, al is de indoorondergrond niet in zijn voordeel. "Het is gewoon eenmaal niet mijn specialiteit. Op gravel speel ik gemakkelijker. Dan heb ik meer tijd en meer kans. Dat is hier moeilijker. Ik heb soms het gevoel dat de bal dood is. Ik bekijk het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd en zie wel waar dat toe leidt."

Het eindejaarstoernooi waar de beste acht tennissers van dit seizoen aan meedoen, start zondag. Titelhouder Nicolay Davydenko heeft zich niet gekwalificeerd.