Cameratoezicht uitgaanspleinen Amsterdam van start

Redactie

Op het Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein in Amsterdam houdt de politie sinds donderdag toezicht met camera's. De gemeente wil hiermee het uitgaansgeweld tegengaan. Ook in de Reguliersdwarsstraat en in de Leidsestraat zijn camera's geplaatst op verzoek van de gemeenteraad, die daarmee tegemoet wilde komen aan wensen vanuit de homogemeenschap. In totaal worden 28 camera's ingezet.

Op de uitgaanspleinen in Amsterdam is steeds vaker sprake van geweld, overlast en vandalisme. Tot 1 juli dit jaar registreerde de politie op en rond het Rembrandtplein 256 incidenten en op en bij het Leidseplein 377.

Het cameratoezicht moet de politie helpen snel te kunnen ingrijpen bij geweld. Tijdens uitgaansavonden worden de beelden 's nachts live bekeken. Daarnaast moeten de camera's de politie helpen bij de opsporing van daders. De camera's zijn volgens de gemeente duidelijk zichtbaar. Borden geven aan wanneer een gebied met cameratoezicht wordt betreden. Volgend najaar wordt het cameratoezicht in Amsterdam geëvalueerd.