Celstraf in zaak Dode Zeerollen

Redactie

Een advocaat uit New York is donderdag veroordeeld tot zes maanden celstraf, omdat hij zich op internet voordeed als een ander om een academisch debat over de Dode Zeerollen te beïnvloeden. De advocaat, de 50-jarige Raphael Golb, werd onder andere veroordeeld voor identiteitsfraude, waar maximaal vier jaar celstraf op staat. Golb zei tegen de veroordeling in beroep te gaan.

De vader van Golb is een historicus die onderzoek doet naar de Dode Zeerollen. Volgens de aanklagers gebruikte Golb valse e-mailadressen en schreef hij op blogs berichten onder valse namen om zo critici van zijn vader in diskrediet te brengen. "Het gebruik van fictieve identiteiten om zich voor te doen als de slachtoffers draagt niet bij aan een open academisch debat", aldus aanklager Cyrus Vance.

Golb zei echter dat zijn bijdrages neerkwamen op academisch klokkenluiden en scherpe parodieën. "Mijn doel was om het patroon van onethisch gedrag in dit studiegebied bloot te leggen", zo vertelde hij de juryleden.

De Dode Zeerollen werden in de jaren veertig van de vorige eeuw aangetroffen in grotten in Israël. De rollen bevatten de vroegst bekende versies van delen van de Hebreeuwse bijbel. De rollen hebben een belangrijk inzicht opgeleverd in de geschiedenis van het jodendom en de begintijd van het christendom. Sommige academici zeggen dat de teksten samengesteld zijn door de Essenen, een joodse sekte. Anderen -waaronder de vader van Golb- menen dat de geschriften het werk zijn van verschillende joodse groepen en gemeenschappen.


Celstraf isn zaak Dode Zeerollen (Foto: Novum)