Negentien gijzelaars bevrijd in Nigerdelta

Redactie

De Nigeriaanse strijdkrachten hebben bij een actie in de zuidelijke Nigerdelta negentien gijzelaars bevrijd. Het gaat om zeven buitenlanders, zeven Nigerianen en vijf over wie woensdagavond verder nog niets bekend was.

De bevrijding van de gijzelaars werd gemeld door een bron die bij de onderhandelingen met de gijzelnemers betrokken was. Offshore-bedrijf Afren en oliemaatschappij Exxon hadden geen commentaar, maar het Franse ministerie van buitenlandse zaken gaf een verklaring uit waarin blijdschap werd uitgesproken over de 'goede afloop'.

Onder de gijzelaars waren twee Fransen. Zij maakten met twee Amerikanen, twee Indonesiërs en een Canadees deel uit van een groep van zeven buitenlanders die 8 november van een olieplatform van Afren ware gekidnapt. De zeven Nigerianen werden afgelopen zondag ontvoerd van een nabijgelegen platform van Exxon.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de buitenlanders werd opgeëist door een groep militanten die beweerden te behoren tot de Beweging voor Emancipatie van de Nigerdelta (Mend). De beweging begon in 2006 met een campagne van bomaanslagen en ontvoeringen om aandacht te vestigen op de uitbuiting van de regio, waar vijftig jaar oliewinning tot veel vervuiling heeft geleid en nog steeds grote armoede heerst.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zei woensdagavond dat in de regio een operatie tegen kampen van militanten gaande was, maar wilde verder geen commentaar leveren.