Britse auteur veroordeeld in Singapore

Redactie

Een hof in Singapore heeft de Britse schrijver Alan Shadrake (76) veroordeeld tot zes weken gevangenis en een boete van ruim elfduizend euro wegens minachting van het hof. In een boek van Shadrake wordt het rechtssysteem van Singapore bekritiseerd.

De auteur heeft aangeboden zijn excuses aan te bieden in het geval hij het rechtssysteem heeft geschoffeerd, maar zei zich nooit te zullen verontschuldigen voor zijn boek, 'Once a jolly hangman: Singapore justice in the dock'. In het werk is een interview opgenomen met Darshan Singh, die van 1959 tot en met 2006 beul was in Singapore.

Volgens de openbaar aanklager toonde de schrijver 'een roekeloze minachting voor de waarheid' en 'een volledig gebrek aan berouw'. Delen van het boek zouden de onpartijdigheid, integriteit en onafhankelijkheid van het juridisch stelsel aantasten, maar critici stellen dat Singapore op deze wijze de oppositie de mond wil snoeren. In het verleden zijn vaker politieke opponenten en journalisten vervolgd wegens laster.

Shadrake kan nog tegen het vonnis in beroep gaan. Zijn advocaat wil de zaak aanhangig maken bij het House of Commons in Londen, bij het Europees Parlement en bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.