Hoofdaanklager tribunaal in Servië

Redactie

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, is in Servië om vast te stellen in hoeverre dat land zijn best doet om Ratko Mladic te arresteren. Bij zijn aankomst in Belgrado zei Brammertz maandag dat de zoektocht naar Mladic niet uitsluitend op Servië is gericht. Het was voor het eerst dat hij de mogelijkheid openliet dat de voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs zich elders schuilhoudt.

Brammertz zei dat Servië verantwoordelijk blijft voor de arrestatie van Mladic, ongeacht diens verblijfplaats. De aanklager zal volgende maand aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties rapporteren hoeveel werk Servië maakt van de opsporing van Mladic en een andere voortvluchtige verdachte van het tribunaal, de voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic. De Europese Unie zal het oordeel van Brammertz zwaar laten meewegen als zij besluit of Servië een nieuwe stap mag zetten op weg naar het EU-lidmaatschap.

Kort geleden had Brammertz weinig goede woorden over voor Servië. Hij zei dat de gezochte mannen 'binnen handbereik' van de Servische autoriteiten zijn. Servië ontkende dat met klem en suggereerde dat Mladic zich niet in het land bevindt.

Mladic wordt door het tribunaal gezocht voor zijn rol in de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995 en de drie jaar durende belegering van Sarajevo in de Bosnische oorlog (1992-'95).


Hoofdaanklager Joegoslaviëtribunaal is in Servië (Foto: Novum)