Rob Jansen voorspelt chaos op transfermarkt

Niels (DerMeister)

Spelersmakelaar Rob Jansen denkt dat de afschaffing van het licentiesysteem voor makelaars een chaotische transfermarkt veroorzaakt. De FIFA schaft het licentiesysteem aan het eind van 2011 af om zo te voorkomen dat er gigantische geldbedragen naar zaakwaarnemers gaan.

"Onze organisatie is met de Europese Commissie in gesprek om daar nog wat aan te doen, maar dat ligt erg moeilijk. Ik vrees over een jaar een vloedgolf van onbetrouwbare tussenpersonen en een toename van kinderhandel met hele jonge talenten", sprak Jansen volgens het AD bij de opening van het nieuwe kantoor van Sport Promotion.

Jansen begrijpt niets van het besluit van de FIFA om het licentiesysteem te laten verdwijnen. "Zo'n branche moet je juist goed reguleren, maar de FIFA laat het los, onbegrijpelijk is dat." De zaakwaarnemer van onder meer Ibrahim Afellay en Dirk Kuyt benadrukt dat clubs het momenteel moeilijk hebben. "Daarom proberen wij zo transparant mogelijk te werken en daarmee ondermeer te laten zien dat spelers en hun agenten ook verantwoordelijkheden naar de verkopende club hebben."

Volgens Jansen komt de verdwijning van het licentiesysteem het voetbal dus niet ten goede. "Er dreigt een totale chaos omdat de FIFA eind 2011 het licentiesysteem voor spelersmakelaars afschaft." De ervaren makelaar heeft naast Kuyt en Afellay ook Leroy Fer, Maarten Stekelenburg, Bert van Marwijk en Dennis Bergkamp in zijn stal.