Alonso verliest titel door verkeerde strategie

Peterselieman

Voor Fernando Alonso is de Grand Prix van Abu Dhabi frustrerend verlopen. De Spanjaard werd door Ferrari vroeg in de race binnengehaald en kwam door deze foute keuze slechts als zevende over de streep. Voor deze race ging Alonso aan de leiding in het kampioenschap, maar hij zag door het resultaat de titel naar Sebastian Vettel gaan.

De aanrijding in de eerste ronde tussen Michael Schumacher en Vitantonio Liuzzi zorgde er voor dat verschillende rijders meteen naar binnen gingen voor hun eerste stop. Omdat Mark Webber na dertien ronden klaagde over de staat van zijn banden en een pitstop maakte reageerde Ferrari een ronde later door Alonso ook te laten stoppen, een foute keuze zo bleek achteraf. Bij onder meer Vettel werd het rubber naar mate de tijd vorderde weer beter, waardoor de vroege stop en het terugzakken tot in het middenveld onnodig bleek te zijn geweest.

"Ik had wat problemen met mijn zachte banden en toen Mark Webber zijn pitstop maakte, moesten we kiezen tussen hem volgen of Sebastian Vettel. We kozen ervoor Webber te dekken, maar wisten dat we daarmee de deur opengooide voor anderen," zei Alonso tegen de BBC. Hij kwam dan ook achter de Renault van Vitaly Petrov klem te zitten. Na afloop wuifde hij vriendelijk naar de Rus. "Het was onmogelijk hem in te halen. Maar Petrov heeft goed gereden en maakte geen fouten. Het hoort allemaal bij de sport. Soms win je en soms verlies je."

"Achteraf gezien is het makkelijk te zeggen wat de juiste strategie was, maar op het moment zelf was het lastige beslissing. Volgend jaar proberen we het gewoon weer. Het was mooi om na twee jaar weer voor het kampioenschap te strijden en met dit team ligt er nog meer in het verschiet."