OESO laakt gebrek ambitie regering

Redactie

Het kabinet doet te weinig om de economie uit het slop te trekken. Dat vindt Aart Jan de Geus, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De oud-minister van Sociale Zaken hekelde donderdagochtend op Radio 1 vooral het gebrek aan ambitie op het gebied van de huizenmarkt, mobiliteit en het ontslagrecht. Als daar niet snel iets aan gebeurt, dan 'stagneert de economie en de verdere ontwikkeling van Nederland', waarschuwde hij.

De Geus vindt dat het kabinet moet beginnen met de aanpak van het zogeheten scheefwonen, waarbij mensen met hoge inkomens in goedkope sociale huurwoningen blijven wonen. Als de woningmarkt in beweging komt, zouden mensen ook sneller dichter bij hun werk gaan wonen. Dat is weer goed om de mobiliteitsproblemen op de weg aan te pakken.

Het ontslagrecht is verder te 'beschermend' en de WW duurt te lang. Hierdoor stellen mensen de keuze om van baan te veranderen uit en de ontslagbescherming zorgt ervoor dat zij niet investeren in hun eigen toekomst, aldus de CDA'er.

De Geus heeft begrip voor de politieke situatie in Nederland, die 'niet gemakkelijk' is. "Maar de regering heeft een verantwoordelijkheid om in het algemeen belang een agenda neer te zetten die Nederland verder helpt."