Onderzoek naar gezondheidsklachten militairen

Redactie

Defensie doet onderzoek naar de oorzaak van gezondheidsklachten van militairen die gelegerd waren op het NAVO-kamp in Kandahar in Afghanistan. Militairen die last hebben van hun gezondheid hebben zich gemeld bij de militaire vakbond AFMP. De ziekteverschijnselen zijn mogelijk het gevolg van verbrandingsovens bij het kamp.

Er worden doorlopend internationale onderzoeken gedaan naar het mogelijke gezondheidseffect van de verbrandingsovens. "Daar is nooit iets uitgekomen", zegt een Defensiewoordvoerder. Omdat de onrust aanhoudt, onderzoeken Nederlandse experts nu het mogelijke schadelijke effect van verbrandingsovens op de militaire basis. Het onderzoek loopt nu en neemt volgens het ministerie van Defensie enkele weken in beslag.

Bij vakbond AFMP hebben zich zes militairen met 'ernstige longklachten' gemeld. Volgens een woordvoerder is er nog geen compleet beeld van alle klachten. De vakbond wil daarom een meldpunt oprichten om in kaart te brengen hoeveel militairen ziekteverschijnselen hebben.

AFMP is blij met het onderzoek van Defensie. "Er is al Amerikaans onderzoek gedaan en dat is mooi, maar wij vinden dat Nederland zelf objectieve metingen moet doen. De onrust moet worden weggenomen", stelt de woordvoerder.