Arnhem boos over vertrek NHM

Redactie

De gemeente Arnhem is niet te spreken over het tijdelijke onderkomen dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft gevonden in de Zuiderkerk in Amsterdam. Burgemeester Pauline Krikke (VVD) noemt dit besluit 'tegen alle afspraken in' en eist dat de staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) ingrijpt.

Het NHM maakte dinsdag bekend dat het vanaf 1 januari zijn intrek neemt in de Zuiderkerk, nu Zijlstra afgelopen week een streep zette door de oorspronkelijke bouwplannen in Arhem. Voor vijftig miljoen euro zou het museum worden gebouwd naast het Openluchtmuseum, maar die uitgave vond de bewindsman in het licht van de miljoenenbezuinigingen in de kunst- en cultuursector 'niet reëel'.

Krikke wijst erop dat Arnhem na het besluit van Zijlstra ook meteen op zoek is gegaan naar tijdelijke alternatieven. "Arnhem is de definitieve vestigingsplaats voor het NHM en daarmee is Arnhem ook voor een tijdelijke locatie de vestigingsplaats." Dat het museum nu in de hoofdstad neerstrijkt, gaat 'tegen alle afspraken in'.

"Ik ga ervan uit dat de staatssecretaris ingrijpt. Dit kan hij niet zomaar over zijn kant laten gaan", zegt Krikke, die erop wijst dat het NHM wordt gefinancierd met belastinggeld.

De Arnhemse gemeenteraad nam maandagavond nog een motie aan waarin wordt opgeroepen om er alles aan te doen om het NHM voor Arnhem te behouden. De stad heeft inmiddels drie locaties in de aanbieding waar het museum in zou kunnen trekken, waaronder de voormalige Cobercofabriek ten oosten van de John Frostbrug.

Het NHM blijft vijf jaar in de Zuiderkerk zitten, kondigde de directie dinsdag aan. Vanuit de kerk gaat het museum op zoek naar sponsors, om met privaat geld een permanent onderkomen te realiseren.