Vacansoleil op plaats twaalf in UCI World Ranking

Olga Kroeders

Voor de toewijzing van de First and Second division licenties in 2011 heeft de UCI een rekenmodel ontwikkeld om de sportieve waarde van de teams te bepalen.

In dit rekenmodel wordt gekeken naar de beste 15 renners van elke ploeg voor 2011 op basis van wereldwijde officiële UCI wedstrijden. De punten door Vacansoleil-renners behaald in 2009 en 2010 brengen de ploeg op plaats twaalf. Het team bezet deze positie nadat de blauwgele formatie de UCI verzocht om voorlopig de punten van Ezequiel Mosquera niet mee te tellen. Naar de Spanjaard, die tweede werd in de afgelopen Ronde van Spanje, loopt een onderzoek wegens vermeend dopinggebruik.

De punten over 2009 en 2010 voor Mosquera zijn op verzoek van het team uit de ranking gehouden. Teammanager Daan Luijkx zegt hierover: "In de strijd voor een schone wielersport vinden wij het ongepast om nu te scoren met de punten van Mosquera. Wij achten het fair richting de andere ploegen en het publiek om de Spanjaard buiten beschouwing te laten voor 2011. Het niet meetellen van zijn punten heeft verder geen invloed op het al dan niet nemen van stappen jegens de renner, hiervoor wachten we zoals eerder gemeld de uitslag van het lopende onderzoek af. We hebben vertrouwen in de onderzoeksinstanties. "

De 12de plaats op de ranking brengt het team dichter bij de ambitie voor de First Division. Voor Daan Luijkx is dit een bevestiging van wat al bleek uit andere rankings: "Het team rijdt in het seizoen 2010 met 19 verschillende renners naar vierenzeventig podiumplekken. Dit doen we verspreid over het hele jaar en dat is een geweldige onderscheidende kwaliteit van dit team. De kern van de ploeg blijft intact en met aanwinsten als Devolder, De Gendt en Riccò zijn we zeker klaar voor het niveau van de First Division. "

Indien het Vacansoleil - DCM Pro Cycling Team net als voor 2009 en 2010 voldoet aan de financiële, ethische en administratieve criteria van de UCI dan zal het op 20 november 2010 een First Division licentie (vroegere UCI ProTour licentie) voor 2011 krijgen. Wat de First Division licentie brengt is nog onbekend voor Luijkx: "We willen meedoen aan de grote koersen en bij een First Division licentie doen we in ieder geval mee aan de oude ProTour koersen op de kalender van de UCI WorldTour, of daar de grote rondes bijzitten is afwachten, maar we zouden met de licentie wederom een enorme stap zetten. De UCI wil door op deze manier licenties toe te wijzen onder meer de stabiliteit, de professionaliteit en het sportieve niveau vergroten. Ik ben trots op ons team dat we qua sportief niveau bij de eerste 15 ploegen van de wereld behoren en ik ben hoopvol gestemd dat wij de licentie krijgen. Het zou schitterend zijn als het team na twee jaar hard werken in de First Division komt."

Het Vacansoleil Pro Cycling Team won in 2010 de Europe Tour Ranking voor ploegen. De ploeg behaalde 2624 punten, dit was ruim duizend punten meer dan nummer twee Saur-Sojasun.