Sega sluit Shenmue 3 niet uit

Yaron Elmaliah (Noray)

Ondertussen hebben de meeste fans de hoop al lang opgegeven, maar Sega houdt de droom (soort van) levend. Volgens Mike Hayes, president van Sega West, bestaat de kans dat Shenmue 3 het daglicht zal zien nog steeds. Op het moment is echter alleen een mobile game, Shenmue City, in ontwikkeling.

Mike Hayes zei tegen CVG: "While at present we have no plans for the franchise [on next-gen consoles], the response to CVG's question has certainly shown the Shenmue legacy ignites a lot of passion among fans. Never say never..."

Yu Suzuki, het brein achter Shenmue, werkt kennelijk nog bij Sega, maar in een kleinere capaciteit dan voorheen. Als manager van de R&D (research & development) afdeling van AM Plus werkt hij aan titels voor Japanse arcadehallen die geen mainstream populariteit hebben bereikt. Shenmue City wordt ontwikkeld door YS PLUS, een kleine studio die Suzuki heeft opgezet buiten Sega om. De game zal niet hetgene zijn waarop fans zo lang hebben gewacht, aangezien het een 'side story' betreft en niet verder zal gaan met het verhaal, wat op zo'n mysterieuze manier onafgesloten bleef aan het einde van Shenmue 2. Of Shenmue City überhaupt uit zal komen in het westen is onbekend, maar de kans lijkt klein.

Shenmue was één van de duurste games ooit gemaakt, met een prijskaartje van 70 miljoen dollar. De kleine markt van de Dreamcast maakte dat geld onmogelijk om terug te verdienen, aangezien iedere Dreamcast eigenaar dan twee exemplaren had moeten kopen. De gigantische investering en relatief kleine fanbase is voor Sega waarschijnlijk het grootste struikelblok in de ontwikkeling van Shenmue 3.

Shenmue is intussen al 11 jaar oud en de gameplay zal geen prijzen meer winnen. Toch blijven de effecten van nostalgie, en het open einde van de serie tot op heden, fans parten spelen. Het is nog steeds één van de meeste absorberende gamewerelden ooit gemaakt, en één van de meest ambitieuze games aller tijden. Het is echter al zo lang geleden, en de hoop op een echt vervolg met Yu Suzuki achter het stuur van de serie lijkt zo klein, dat Sega de fans misschien beter uit hun lijden kan verlossen.