Defensiematerieel moet langer mee

Redactie

Het leger moet langer doen met wapens, voertuigen en ander materieel. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) schrapt voor volgend jaar geplande uitgaven aan nieuw materieel. Dat heeft zijn ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Defensie moet volgend jaar tweehonderd miljoen euro bezuinigen. Het leeuwendeel gaat ten koste van uitgaven aan nieuw materieel. Daarop wordt 143 miljoen bezuinigd. Daarnaast wordt voor twintig miljoen gesneden in geplande investeringen in gebouwen en schietterreinen.

Defensie bespaart verder een kleine veertig miljoen op personeelskosten, omdat er minder mensen worden aangenomen. Voor burgerpersoneel geldt een vacaturestop, net als voor een deel van de militaire functies.

De komende jaren moet Defensie nog honderden miljoenen extra bezuinigen. De nu aangekondigde besparingen zijn volgens minister Hillen nog maar 'een pijnlijk begin'. Hillen weet nog niet waarop hij op langere termijn wil bezuinigen. Daar moet hij nog over nadenken. "We kunnen ons het niet permitteren over een nacht ijs te gaan. Zulke ingrijpende keuzes vereisen zorgvuldigheid."

Overigens klaagt het personeel van Defensie nu al over gebrekkig materieel. Bijna de helft vindt dat er daardoor onverantwoorde situaties ontstaan, bleek onlangs uit een peiling van het tv-programma Nieuwsuur onder leden van de defensiebond AFMP. Van hen denkt 65 procent dat hun eigen veiligheid in gevaar zal komen door de bezuinigingen.


Geen nieuw materieel voor Defensie (Foto: Novum)