Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 44

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Newcastle United, met Tim Krul in de basis, won in de Engelse Premier League, met 5-1 van Sunderland waar Boudewijn Zenden op de bank zat. Grote man bij Newcastle was aanvoerder Kevin Nolan met drie doelpunten. Newcastle staat in de stand inmiddels zevende met veertien punten uit tien wedstrijden. Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, ging in de uitwedstrijd bij Fulham met 2-0 onderuit. In de Premier League staat Wigan inmiddels zeventiende, net boven de degradatiegrens, met tien punten uit tien wedstrijden.

Swansea City speelde in de npower Championship afgelopen weekend de uitwedstrijd tegen Crystal Palace. De bezoekers, met keeper Dorus de Vries en Marvin Emnes in de basis, zegevierde met 0-3 tegen de ploeg waar Edgar Davids in de basis begon. Swansea staat in de stand derde met zes punten achterstand op koploper Cardiff City. Doncaster Rovers FC verloor bij Reading met een nipte 4-3. Shelton Martis stond bij de bezoekers in de basis en scoorde de tweede treffer voor Doncaster.

In de npower Football League 1 won Tranmere Rovers FC met 4-2 thuis van Milton Keynes Dons. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man wegens rode kaarten. Timothy Cathalina startte voor het eerst dit seizoen in de basis bij de winnende ploeg. Shrewsbury Town FC won in de npower Football League 2 thuis met 2-1 van Barnet. Bij de winnende ploeg viel Benjamin van den Broek in.

Hamilton won afgelopen weekend met 0-1 bij Motherwell. De enige treffer van de wedstrijd werd gescoord door de Nederlander Nigel Hasselbaink. Hamilton staat nu tiende in Schotland met negen punten uit tien duels. Hibernian, met Edwin de Graaf de hele wedstrijd binnen de lijnen, verloor op bezoek bij Dundee United met 1-0. Door de nederlaag blijft Hibernian op een teleurstellende elfde en voorlaatste plaats staan.

Patrick Zwaanswijk heeft afgelopen weekend in de Australische A-League met zijn ploeg Central Coast Mariners een ruime thuisoverwinning geboekt op Perth Glory. Na negentig minuten spelen stond er een 5-0 eindstand op het scorebord. Zwaansijk stond de gehele wedstrijd in de basis en steeg met zijn ploeg naar plek drie. Adelaide United gaat na dit weekend nog altijd op kop, maar moest afgelopen speelronde wel de eerste nederlaag incasseren. Op bezoek bij Melbourne Victory werd met 2-1 verloren. Sergio van Dijk stond bij Adelaide de hele wedstrijd binnen de lijnen, maar wist ditmaal de bal niet in het doel te krijgen. Gerald Sibon heeft weer een doelpunt gescoord voor zijn ploeg Melbourne Heart. Tegen Newcastle Jets zette de spits door middel van een benutte penalty de 0-2 eindstand op het scorebord. Ook Rutger Worm startte in de basis, maar hij werd kort voor tijd gewisseld. Melbourne Heart staat na dit weekend op een nette zesde plaats. North Queensland Fury, waar Dyron Daal na een uur spelen mocht invallen, verloor in eigen huis met 1-2 van Gold Coast United. Daardoor blijft de ploeg na dit weekend op een teleurstellende negende plaats staan.

In de Cypriotische competitie heeft het verrassende AEK Larnaca in eigen huis niet de volle buit weten te pakken tegen Olympiakos. Na negentig minuten spelen stond er een 1-1 einstand op het scorebord. Voor Larnaca wist Edwin Linssen na een klein half uur de gelijkmaker te scoren. Verder stonden Kevin Hofland, Danny Schenkel en Gregoor van Dijk binnen de lijnen. Door de puntendeling staat AEK Larnaca na dit weekend op een knappe vierde plek. APOEL Nicosia gaat na dit weekend aan de leiding. De ploeg won afgelopen vrijdag nipt met 0-1 van Ethnikos Ahnas. Bij APOEL mocht Joost Broerse in de slotfase nog een aantal minuten meespelen. Anorthosis Famagusta verloor de koppositie door met 2-2 gelijk te spelen tegen Doxa Katokopia. Jeffrey Leiwakabessy stond de gehele wedstrijd in de basis bij Anorthosis.

Borussia Mönchengladbach heeft voor de verandering weer eens verloren. Tegen 1. FC Kaiserslautern ging het kansloos met 3-0 ten onder. Dit zorgt ervoor dat het team van Marcel Meeuwis, die de gehele wedstrijd toe moest kijken, af is gezakt naar de laatste plaats in de Duitse comptetitie.

In de 2.Bundesliga heeft Hertha BSC afgelopen weekend de koppositie weten te behouden dankzij een 3-1 overwinning op FC Ingolstadt. Maikel Aerts verdedigde de hele wedstrijd het doel van Hertha. De voorsprong op nummer twee Erzgebirge Aue bedraagt drie punten. Ook het FC Augsburg van trainer Jos Lukuhay deed goede zaken. Op bezoek bij RW Oberhausen werd knap met 0-3 gewonnen. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh speelden de hele wedstrijd mee in de verdediging van Augsburg. Oud-NAC'er Kees Kwakman zat de volle wedstrijd op de bank. Augsburg staat na dit weekend op een zevende plaats.

Anderlecht verkleinde in de Belgische competitie het gat met koploper Racing Genk tot twee punten, door op bezoek bij de nummer één van de competitie met 2-1 te winnen. Mbark Boussoufa, die bij Anderlecht in de basis begon, zag een schot  op de paal belanden, maar in de rebound tikte Kljestan de 1-0 binnen. Boussoufa gleed even later weg en zag Thomas Buffel profiteren: 1-1. Romelu Lukaku kon kort na rust een voorzet van Legear binnenkoppen en besliste daarmee de wedstrijd. Club Brugge en Standard Luik kwamen afgelopen zondag op 2-2 uit. Voor de thuisploeg, onder leiding van coach Adri Koster, scoorde Ronald Vargas twee keer. Verdediger Ryan Donk speelde de gehele wedstrijd bij Brugge. Door rode kaarten voor Jeroen Simaeys (Club Brugge) en Laurent Ciman (Standard) beëindigden beide teams het duel met tien man. Germinal Beerschot heeft de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden niet in winst weten om te zetten. De twee ploegen kwamen beiden niet tot scoren en pakten daardoor allebei slechts één puntje. Aan de kant van GBA viel Sherjill MacDonald na zeventig minuten in, maar ook hij kon niets veranderen aan de score. De ploeg blijft door de puntendeling op de twaalfde plaats staan.

In de Deense competitie stonden afgelopen weekend de enige twee Nederlanders die actief zijn op het hoogste niveau in Denemarken tegenover elkaar. Esbjerg fB ontving in eigen huis Brøndby IF, maar wist niet te winnen. Brøndby won met 1-2 en nam daardoor de drie punten mee naar huis. Het enige doelpunt van Esbjerg werd kort voor tijd gemaakt door Tim Janssen. Daarvoor had Brøndby, waar Remco van der Schaaf de gehele wedstrijd in de basis stond, al tweemaal gescoord. Dankzij de overwinning staat Brøndby na dit weekend op de derde plaats. Esbjerg blijft in de onderste regionen van de ranglijst hangen.

In Zweden werd afgelopen weekend de voorlaatste speelronde afgewerkt. Koploper Helsingborg IF maakte op bezoek bij Halmstads BK geen fout en won met 2-4. Rachid Bouaouzan begon in de basis, maar werd tien minuten na rust gewisseld. Met nog één speelronde te gaan bedraagt de voorsprong op nummer twee Malmö FF drie punten. Laatstgenoemde club heeft echter nog een wedstrijd tegoed.

In Oostenrijk wist Red Bull Salzburg, het team van trainer Huub Stevens, Rapid Wien op een 1-1 gelijkspel te houden. Landgenoot David Mendes da Silva deed de hele wedstrijd mee. Door het gelijkspel gaat Salzburg naar de vijfde plek.

In de Zwitserse competitie heeft Sankt Gallen afgelopen weekeinde de volle buit weten te pakken tegen FC Thun. De ploeg won met 2-1 en pakte daarmee drie belangrijke punten. Tim Bakens begon in de basis, maar werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Spits Sandro Calabro bleef de gehele wedstrijd op de bank. Sankt Gallen staat na dit weekend op de voorlaatste plaats, maar het verschil met nummer zes Thun bedraagt slechts drie punten.

Het team van AC Monza in Italië wist ook te winnen van Paganese. Het werd uiteindelijk 1-2 in het voordeel van het team van de neefjes Seedorf. Stefano Seedorf deed de gehele wedstrijd mee terwijl Cedric Seedorf in de 52ste minuut plaats moest maken voor Moreno Zebi. Sander Westerveld zat om onduidelijke redenen niet bij de selectie van Monza.

In Polen speelde Arka Gdynia met 0-0 gelijk tegen concurrent Ruch Chorzów. Marciano Bruma deed de gehele wedstrijd mee. Na dit weekend staat de ploeg op de elfde plek. Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, ging afgelopen weekend hard onderuit op bezoek bij Lech Poznan. Wisla kwam nog met 0-1 voor, maar Lech scoorde vervolgens viermaal. Door de nederlaag staat de ploeg van Maaskant op een teleurstellende achtste plaats. De achterstand op koploper Jagiellonia Bialystok bedraagt inmiddels al tien punten.

In Bulgarije raakte Levski Sofia de koppositie in de competitie kwijt door met 1-2 te verliezen van Lokomotiv Plovdiv. Serginho Greene speelde de hele wedstrijd mee evenals Dustley Mulder. Eerstgenoemde kreeg in de 28ste minuut een gele prent.