Cruijff sprak met Jordania

Sjors (Sj0rSz)

De nieuwe eigenaar van Vitesse, Merab Jordania, zou niemand minder dan Johan Cruijff om advies hebben gevraagd. Dit meldt de voormalig voetballer van Ajax vandaag in zijn column in De Telegraaf.

"Voordat er weer allerlei verhalen ontstaan, het klopt dat ik contact met Vitesse-eigenaar Merab Jordania heb gehad. Al een paar weken via mijn foundation en school, waarna ik hem afgelopen dinsdag voor het eerst heb ontmoet", aldus Cruijff in zijn column.

Jordania zou Cruijff niet alleen hebben gevraagd om advies te geven over Vitesse. Ook de Georgische voetbalbond zou tijdens dit gesprek aan de orde zijn geweest. "Hij benaderde eerst het Cruijff Institute met het verzoek niet alleen Vitesse, maar ook de Georgische voetbalbond helemaal door te lichten en het liefst ex-voetballers voor diverse leidinggevende functies op te leiden. Dus mensen die zich niet door emoties laten leiden en onder druk kunnen presteren."

Daarnaast liet de oud-voetballer ook nog zich positief uit over de nieuwe trainer van de Arnhemmers, Albert Ferrer. "Eerlijk gezegd was ik Ferrer wat uit het oog verloren. Vooral sinds hij buiten Barcelona is gaan wonen. Maar als speler was hij toch bijzonder. Heel allround ook. Albert was in staat om zowel rechtsbuiten, rechtshalf als rechtsback te spelen. Dat heeft hij bij Barcelona en later Chelsea zo’n veertien jaar gedaan, dus dat zegt wel iets over zijn basis."

Ook Stanley Menzo, de assistent van Ferrer, was Cruijff erg lovend. "Stanley is veruit de best voetballende doelman die ik gekend heb. Normaal is de keeper een eenling, maar omdat Menzo zelf ook heel goed kon voetballen, was hij in staat om met het hele team mee te denken. Later bleek hij als trainer in staat om bij clubs als Volendam en Cambuur zijn teams niet alleen aantrekkelijk te laten voetballen, maar ook vanuit de visie waarmee hij bij Ajax was opgegroeid."

Tot slot liet de voormalig voetballer weten niets met de benoemingen van Ferrer en Menzo te maken te hebben. "Met de benoemingen op zich heb ik niets te maken gehad. Het contact met Vitesse gaat op dit moment alleen over mogelijke adviezen die we aan de club en de Georgische voetbalbond gaan geven, zoals we dat met onder andere Mexico ook hebben gedaan en nu met de Poolse bond doen. Mocht dat tot een serieuze samenwerking leiden, dan sluit ik niet uit dat ik af en toe adviezen geef als Jordania daar om zou vragen."