Orkaan Tomas bedreigt oosten Cariben

Redactie

Orkaan Tomas is op weg naar een groep eilanden in het oosten van de Cariben. Eerder zaterdag zorgde de orkaan voor schade aan huizen en elektriciteitsmasten in Barbados. De orkaan was toen nog een tropische storm.

Het eiland Saint Lucia werd zaterdag geteisterd door harde winden. De regering heeft opdracht gegeven de twee luchthavens van het eiland te sluiten. Ook bedrijven bleven dicht. Op de eilanden Saint Vincent en Martinique heeft de regering een orkaanwaarschuwing uitgegeven.

Volgens het Amerikaanse orkaancentrum in Miami bereikt Tomas momenteel windsnelheden van honderdtwintig kilometer per uur en beweegt de orkaan zich in de richting westnoordwest met ongeveer 24 kilometer per uur. Naar verwachting zorgt de orkaan voor zo'n vijftien centimeter regen in het gebied.

Tomas is de twaalfde orkaan van dit seizoen. Meteorologen zeiden zaterdag dat de orkaan maandag een orkaan van de tweede categorie kan worden en mogelijk zelfs een van de derde categorie, waarbij windsnelheden van rond de honderdtachtig kilometer per uur voorkomen.

De verwachting is dat Tomas zich richting Jamaica gaat bewegen en dat in de zuidelijke delen van de Dominicaanse Republiek en Haïti zware regen gaat vallen.