'Premie ondergeschikt bij keuze zorgverzekeraar'

Redactie

Bijna een op de twintig Nederlanders stapt op 1 januari over naar een andere zorgverzekeraar. Dat meldt de vergelijkingssite Independer die onderzoek liet doen. De hoogte van de premie speelt bij die overstap geen doorslaggevende rol. Dat zegt Independer-directeur Edmond Hilhorst in De Telegraaf.

Volgens Hilhorst zijn zo'n 760.000 mensen van plan over te stappen. "We denken dat mensen nu vooral op zoek zijn naar betere dienstverlening en voorwaarden", zegt Hilhorst. Hij verwacht dat de hoogte van de premie wel steeds belangrijker wordt bij de afweging van mensen om eventueel een andere zorgverzekeraar te kiezen. Hij vermoedt dat de kosten nu nog geen doorslaggevende factor zijn, omdat de meeste verzekeraars hun premie voor 2011 nog bekend moeten maken.

Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel stapte bijna twintig procent van de Nederlanders over naar een andere verzekeraar. In de jaren daarna liep dat percentage sterk terug tot minder dan vijf. Het nieuwe stelsel moest de marktwerking stimuleren, maar daarvan is weinig gebleken.

Hilhorst roept consumenten op de premies beter te vergelijken, omdat er grote verschillen zijn. Volgens hem blijven verzekerden gemiddeld twintig jaar bij een verzekeraar. "Dit versterkt het gevoel bij verzekeraars dat ze relatief ongestraft premies kunnen verhogen en voorwaarden kunnen aanpassen", aldus Hilhorst. Hij denkt dat een gezin in 2011 tot duizend euro kan besparen op de premie, zonder in te leveren op de voorwaarden.