Spoedberaad over vuilniscrisis Napels

Redactie

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft voor vrijdag spoedberaad belegd over de vuilniscrisis in Napels. Hij wil met de ministers van binnenlandse zaken, milieu en economie en het hoofd van de dienst burgerbescherming om de tafel nadat donderdag opnieuw twintig politieagenten gewond raakten bij botsingen met demonstranten die zich verzetten tegen de opening van een vuilnisbelt in een nationaal park.

Er heerst al jaren onrust rond de vuilnisverwerking in de regio Napels. Twee jaar geleden greep Berlusconi in toen vuilophalers het werk neerlegden omdat de vuilnisbelten vol zaten en omwonenden zich tegen de opening van nieuwe verzetten.

Deze week is er opnieuw onrust ontstaan nadat plannen bekend waren geworden om een nieuwe stortplaats te openen in het nationaal park Vesuvio. Toen de politie donderdag een dertigtal vuilniswagens escorteerde naar een bestaande vuilstort in de gemeente Terzigno, werden ze door betogers op een regen van stenen en vuurwerk onthaald. De politie zette traangas in om de betogers te verjagen, maar kon niet voorkomen dat enkele vuilniswagens en twee politieauto's in brand werden gestoken. Ook raakten een stuk of twintig agenten gewond.

De crisis in de vuilnisverwerking in de regio Napels is ontstaan door een combinatie van corruptie, wanbeheer en infiltratie door de georganiseerde misdaad. Na crises in 2007 en 2008 heropende de regering een aantal oude stortplaatsen en werd vuilnis ter verwerking afgevoerd naar Duitsland. De inrichting van nieuwe stortplaatsen en de bouw van verbrandingsovens zouden het probleem moeten verhelpen, maar daar is tot nog toe weinig van gekomen.