[WK Turnen] Vierde wereldtitel op rij Chinese turners

Olga Kroeders

De Chinese turners hebben voor de vierde keer op rij de wereldtitel veroverd. In de landenfinale in Rotterdam bleken Japan en Duitsland de hardnekkigste concurrenten.

China, dat net als Japan afsloot op rek, kwam tot een totaalscore van 274,997. Japan volgde met 273,769. Duitsland, dat eindigde op voltige, pakte het brons: 271,252. Daarmee was het podium gelijk aan dat van de landenfinale bij de WK in Stuttgart in 2007.

Bij het ingaan van de laatste rotatie stonden de drie landen nog binnen een punt van elkaar. De Duitsers wisten dat ze op voltige niet aan de scores van hun concurrenten konden komen en moesten alleen nog de Verenigde Staten (vloer) van zich af zien te houden. Dat lukte moeiteloos. Japan opende op rek en leek al kansloos na een val van Kazuhito Tanaka. Specialist Koji Uematsu turnde daarna nog wel de eerste score boven de zestien (16,033) op rek in dit toernooi. Het was niet genoeg om de Chinezen - met toestelfinalist Zhang Chenglong (15,900) als uitblinker - van de titel af te houden.

China pakte in 1983 voor het eerst goud in de landenwedstrijd van een wereldkampioenschap, de in Rotterdam veroverde titel was de negende.

Vierde wereldtitel op rij Chinese turners
Vierde wereldtitel op rij Chinese turners (Foto: ANP)