Nettowinst Akzo Nobel hoger dan verwacht

Redactie

Akzo Nobel nv heeft over het derde kwartaal van 2010 een hoger dan verwachte nettowinst geboekt, maar het concern ziet enige druk op de marges als gevolg van stijgende grondstofkosten.

De nettowinst steeg naar 238 miljoen euro van 197 miljoen euro bij een omzet die toenam naar 3,9 miljard euro van 3,4 miljard euro. De cijfers komen daarmee hoger uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door Factset Research hielden gemiddeld rekening met een nettowinst van 215,3 miljoen euro en een omzet van 3,82 miljard euro.

In de groeimarkten werden volgens Akzo Nobel door alle bedrijfsonderdelen opnieuw hoge omzetstijgingen gehaald. In de volwassen markten bleef de omzetontwikkeling achter. Performance Coatings en Specialty Chemicals zagen hun omzet het meest toenemen, met 18 procent respectievelijk 15 procent, terwijl Decorative Paints een 8 procent hogere omzet wist te melden.

Het grootste verf- en coatingsbedrijf ter wereld blijft "voorzichtig optimistisch" over 2010.

In september kondigde Akzo Nobel Akzo Nobel op zijn Capital Markets Day in ongeveer vijf jaar te willen groeien naar een jaaromzet van 20 miljard euro, waarbij het concern stelde nadrukkelijk in te zullen zetten op groei in snelgroeiende economieën.

Het bedrijf handhaafde zijn doel van een bedrijfsresultaat voor goodwill en afschrijvingen als percentage (EBITDA) van de omzet tussen 13-15 procent. In het derde kwartaal bedroeg deze marge 14,8 procent ten opzichte van 15,4 procent een jaar eerder.

Akzo Nobel sloot woensdag op 44,64 euro.


Nettowinst Akzo Nobel hoger dan verwacht (Foto: Novum)