'Nobelprijs aanmoediging voor misdaad'

Redactie

China is nog altijd woedend over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de dissident Liu Xiaobo. Degenen die de wegens 'aanzetten tot staatsondermijning' tot elf jaar gevangenisstraf veroordeelde Liu steunen moedigen de misdaad in China aan. Zij doen er beter aan zich niet meer met zijn zaak te bemoeien. Dit heeft woordvoerder Ma Zhaoxu van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

"Het toekennen van de Nobelprijs voor de vrede aan een dergelijk persoon staat gelijk aan het aanmoedigen van misdaden in China. Het betekent ook een schending van de soevereine rechtspraak in China", zo fulmineerde Ma op een persconferentie.

Inmiddels hebben heel wat landen, waaronder de Verenigde Staten, opgeroepen tot Liu's vrijlating. "Ik vraag me af wat hun werkelijke bedoeling is. Doen ze dat omdat zij zich storen aan het ontwikkelingspad van China en het politieke systeem van China haten?", zo ging Ma verder.

Het Noorse Nobelcomité kende de vredesprijs vorige week vrijdag toe aan Liu. Sindsdien is China vrijwel dagelijks met kritiek op die toekenning gekomen. Vooral Noorwegen moet het ontgelden.