SGP stapt naar Europees Hof

static

De SGP stapt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om de uitspraak van de Hoge Raad aan te vechten dat de partij vrouwen moet toelaten op de kieslijst. De orthodox-christelijke partij wil vrouwelijke politici blijven weren.

De Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechtbank, oordeelde op 9 april dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. De staat moest maatregelen tegen de partij nemen om ervoor te zorgen dat voldaan wordt aan het VN-vrouwenverdrag, bepaalde de Hoge Raad.

De SGP heeft donderdag laten weten dat de uitspraak van het hoogste gerechtsorgaan in Nederland over een fundamentele zaak gaat, namelijk botsende grondrechten. Het arrest van de Hoge Raad zou strijdig zijn met diverse uitspraken van de Europese Hof over de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van politieke partijen. Volgens de SGP gaat het niet alleen om de eigen partij, maar ook om andere christelijke organisaties.

Vrouwen mogen sinds 2006 wel lid worden van de SGP. De partij weigert vrouwen echter op kandidatenlijsten voor verkiezingen te zetten.