Cel geëist wegens uitbuiten Poolse werkneemsters

Redactie

Het OM heeft celstraffen geëist tegen een man en een vrouw uit het Gelderse Buren wegens het uitbuiten van elf Poolse vrouwen in een champignonkwekerij in Maasdriel. De 68-jarige man hoorde zestien maanden eisen en de 41-jarige vrouw acht maanden.

De verdachten zijn eigenaar van een bedrijf in Polen. Met dat bedrijf kochten ze in Nederland te oogsten champignons op die ze vervolgens door de Poolse vrouwen lieten plukken. Op die manier omzeilden ze onder meer de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Ook droegen ze geen premies af.

Uit onderzoek is gebleken dat de Poolse werkneemsters buitensporig lange werkweken moesten maken. Ze werden niet wekelijks of maandelijks betaald zoals door de verdachten was beloofd, maar kregen hoogstens een klein voorschot. Toen elf vrouwen weigerden nog langer hun werk te doen, werden ze door de eigenaar van de champignonkwekerij en vijf onbekend gebleven mannen met geweld opgesloten in twee busjes en naar de 68-jarige verdachte en diens 41-jarige vriendin gebracht. Zij hadden de Poolse vrouwen in dienst.

De 47-jarige eigenaar van de kwekerij in Maasdriel wordt ook verdacht van mensenhandel. De rechtszaak tegen hem is aangehouden, omdat het onderzoek van de rechter-commissaris nog niet is afgerond.