OM: vrijspraak Wilders voor groepsbelediging

static

Het Openbaar Ministerie wil dat PVV-leider Geert Wilders wordt vrijgesproken van groepsbelediging. Hij heeft kritiek geuit op de islam, maar daarmee nog geen moslims beledigd, vindt het OM.

"Wilders trekt geen conclusies over moslims, hij bekritiseert hun godsdienst", zei officier van justitie Paul Velleman dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. Dat dat voor moslims beledigend zal zijn, is volgens het OM niet van belang. Voor een veroordeling wegens groepsbelediging is nodig dat er expliciet iets wordt gezegd óver een groep mensen.

Wilders was aangeklaagd voor groepsbelediging in verband met de vergelijkingen die hij heeft gemaakt tussen de Koran en Mein Kampf, het boek van nazileider Adolf Hitler. "Verbied dat ellendige boek, zoals ook Mein Kampf verboden is", schreef Wilders in augustus 2007 in een ingezonden stuk in De Volkskrant. Ook in zijn antikoranfilm Fitna vergeleek Wilders de islam met het nazisme. Die film is volgens het OM ook niet beledigend.

Het Openbaar Ministerie is dinsdag begonnen aan het requisitoir. Het OM ging daarbij vooral in op de aanklacht tegen Wilders wegens groepsbelediging. Vrijdag staat het vervolg van het requisitoir gepland. Dan komt de aanklacht tegen Wilders wegens het aanzetten tot haat en discriminatie aan de orde.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz zei zich te kunnen vinden in het verhaal van het OM. "Iedereen met een helder verstand had vrijspraak verwacht op het punt van groepsbelediging. Maar de vlag kan nog niet uit. Wat ik vrijdag moet verwachten, weet ik niet." Vrijdag komen citaten van Wilders aan de orde waarin niet alleen de islam en de Koran, maar ook moslims expliciet worden genoemd.


(Foto: Novum)