Dost acht Jong Oranje sterker dan Oekraïne

Olga Kroeders

Bas Dost twijfelt er niet aan dat Jong Oranje zich ten koste van Oekraïne plaatst voor het EK onder de 21 jaar. "Het is een goede ploeg maar als we ons normale niveau halen, dan gaan wij zeker door", zegt hij tegen Novum Nieuws. De 21-jarige spits van Heerenveen weet ook waar de mogelijkheden liggen. "Ze zijn vooral achterin en op de zijkanten kwetsbaar. Daar moeten onze buitenspelers van profiteren."

Zaak is om morgen op het Kasteel in Rotterdam een goed resultaat te boeken om zo een goede uitgangspositie voor de return, drie dagen later in Kiev, af te dwingen. "Als we zelf één of twee keer scoren en niets weggeven, dan staan we er heel goed voor. Dat zal ook nodig zijn, omdat de uitwedstrijd misschien wel onder heel andere omstandigheden gespeeld gaat worden."

Jong Oranje gaat uit van eigen kracht. "We gaan echt volle bak op de aanval spelen. In onze selectie hebben we veel aanvallend ingestelde spelers die zichzelf graag willen laten zien", zegt Dost. "Als onze buitenspelers hun niveau halen, kunnen ze veel voorzetten afleveren en zo kansen creëren."

De Nederlandse beloften zijn de afgelopen week uitgebreid over Oekraïne geïnstrueerd. "We hebben elke dag over de wedstrijd gesproken en televisiebeelden bekeken", legt Dost uit. "We weten dat zij in de counter snel voor de lange bal kiezen. En ze gaan heel makkelijk naar de grond. Daar moeten we voor oppassen."

De kans dat Dost morgenavond aan de aftrap in het Kasteel verschijnt, acht hij niet zo groot. "Ik moet realistisch zijn. Gezien de kracht van de andere aanvallers, denk ik niet dat ik in de basis begint", zegt de lange aanvaller. "Maar dat maakt me niets uit. Het is voor mij al mooi om erbij te zijn."