Chileense lijst met welke kompel eerst is klaar

Redactie

De schacht waardoor 33 Chileense kompels na ruim twee maanden uit een mijn moeten worden gered, is waarschijnlijk zaterdag klaar. Dat heeft Laurence Golborne, de Chileense minister van mijnbouw, gezegd. De lijst met de volgorde waarin de mijnwerkers naar boven worden gehaald is intussen ook gereed.

Golborne waarschuwde dat de reddingsoperatie na de voltooiing van de schacht nog niet meteen kan beginnen. Er zijn twee à drie dagen nodig om de schacht te inspecteren en vervolgens drie tot tien dagen meer indien deskundigen het nodig achten hem te versterken.

De volgorde waarin de mannen naar boven worden gehaald is vastgesteld aan de hand van medische evaluatie gedurende de twee maanden dat ze ondergronds zitten. Volgens de leider van de reddingsoperatie, commandant van de onderzeebootafdeling van de Chileense marine Renato Navarro, worden er voor het opstellen van een dergelijke lijst protocollen gebruikt, die bepalen dat eerst de meest behendige mannen de rit van vijftien à twintig minuten zullen maken, vervolgens de zwakste en tot slot de sterkste kompels.

De zestien reddingswerkers die de operatie zullen uitvoeren hebben hun training intussen geïntensiveerd. Navarro zei dat drie van hen paramedicus en tevens commando van de marine zijn. Zij 'behoren tot de besten in Chili als het gaat om reddingsoperaties', zo zei Navarro. Ze zijn bovendien bekend met de kooi die de kompels naar boven moet vervoeren. Ze zullen de mannen op hun fysieke en mentale gesteldheid beoordelen en ze in de kooi helpen.

"Eerst worden de meest behendigen naar boven gehaald, dat zijn degenen die meer over de rit kunnen vertellen en over problemen die zich zouden kunnen voordoen", zei Navarro.

Namen werden niet bekendgemaakt omdat de lijst nog gewijzigd kan worden. Vermoed wordt dat Edison Peña tussen de eersten zit die naar boven worden gehaald. Hij is 34 jaar en heeft ondergronds de gewoonte ontwikkeld om tien kilometer per dag te lopen, iets wat organisatievermogen, wil, vastberadenheid en fysieke fitness veronderstelt. Onder de zieke mijnwerkers heeft er één diabetes en een ander hoge bloeddruk.

De laatste kompel die naar boven wordt gehaald is waarschijnlijk de 54-jarige Luis Urzua, voorman op het moment dat de mijn instortte. Zijn collega's zien hem als hun natuurlijke leider. Zijn leiderschap en discipline zorgden ervoor dat de mannen de eerste zeventien dagen zonder contact met de buitenwereld en op een noodvoedselvoorraad doorkwamen. Volgens Robinson Marquez, oud-collega van Urzua, is hij 'een zeer geduldige en rustige man, die zal willen dat zijn manschappen eerst naar boven gaan'. Tot slot gaan de paramedici een voor een naar boven.

Boven de grond gaan de voorbereidingen voor de reddingsoperatie intussen door. Er is al een proefvlucht gemaakt met een legerhelikopter van de mijn naar het ziekenhuis in Copiapo, zo zei de Chileense minister van volksgezondheid. De mijnwerkers zullen, als ze eenmaal boven zijn, in groepjes van drie of vier direct naar het ziekenhuis vervoerd worden.


Volgorde reddingsoperatie Chileense kompels bekend (Foto: Novum)