ICC: proces Lubanga moet voortgezet

Redactie

Het proces tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga moet worden voortgezet. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vrijdag besloten. Het proces heeft drie maanden stilgelegen.

In hoger beroep werd een beslissing van een lager hof, dat in juli bepaalde dat het proces gestaakt moest worden en Lubanga vrijgelaten diende te worden, afgewezen. De beslissing werd destijds genomen omdat hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo weigerde de identiteit van een van de belangrijkste getuigen vrij te geven aan de advocaten van Lubanga.

Rechter Sang-hyun Song was het eens met het feit dat Moreno Ocampo de regels met voeten heeft getreden, maar vond ook dat het proces niet direct gestaakt had mogen worden. De rechters hadden Moreno Ocampo eerst sancties moeten opleggen om er zo voor te zorgen dat hij hun instructies zou opvolgen.

Moreno Ocampo zelf stelde dat zijn eerste taak was om de anonimiteit te waarborgen van de persoon die als tussenpersoon voor de onderzoekers met getuigen werkte en in gevaar zou kunnen worden gebracht als zijn identiteit bekend werd.

Song zei dat een hof niet kan functioneren als een aanklager zelf bepaalt welke instructies van de rechters hij opvolgt. Hij verwierp Moreno Ocampo's argument dat bescherming van getuigen zou moeten prevaleren.

"De bevoegdheden en plichten van de aanklager, veranderen niets aan het gezag van het hof om te kunnen bepalen wat een proces eerlijk maakt", aldus Song.

De 49-jarige Lubanga wordt beschuldigd van het inzetten en uitbuiten van kindsoldaten in Oost-Congo in 2002-2003. Hij ontkent de aantijgingen.


ICC: proces Lubanga moet voortgezet (Foto: Novum)