Servische kerk veroordeelt homogeweld

Redactie

De Servisch-orthodoxe kerk heeft vrijdag voor het eerst geweld tegen homorechtenactivisten veroordeeld. De kerk blijft echter tegen een gaypride die dit weekeinde plaatsvindt in Belgrado.

De kerk zei dat het aanzetten of overgaan tot geweld 'ogenschijnlijk in de naam van God of de christelijke kerk absoluut ontoelaatbaar is en in tegenspraak met de christelijke waarden'. "Geweld geneest of verslaat het kwaad niet, maar helpt alleen het te verspreiden", zo zei de Heilige Synode in een verklaring.

In het verleden heeft de kerk uitgehaald naar homorechtenactivisten. Bisschop Amfilohije heeft gezegd dat de activisten geweld uitlokken bij rechtsextremisten.

Publieke veroordeelding van homogeweld door de invloedrijke kerk is belangrijk voor Servische homo's, die regelmatig lastig worden gevallen door de overwegend conservatieve bevolking. Rechts-extremistische groepen hebben gedreigd met geweld tegen de organisatoren van en deelnemers aan de mars. Zij menen dat dergelijke festijnen haaks staan op de Servische grondwaarden.

In 2001 verstoorden de extremisten al eens een gaypride en vorig jaar werd door hun dreigementen het evenement afgelast.

De mars wordt gezien als een test voor Servië dat graag lid wil worden van de Europese Unie. De autoriteiten hebben beloofd de veiligheid van de bijeenkomst in Belgrado te garanderen.