Van Zwam hekelt handelswijze Labyad

Sjors (Sj0rSz)

Onlangs maakten we bekend dat Zakaria Labyad bij de wereldvoetbalbond (FIFA) zijn overschrijving naar Marokko had aangevraagd. De bondscoach van het Nederlands elftal Onder 19 was hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

Labyad had alle papieren al ingevuld en opgestuurd naar de FIFA, maar stapte wel met Oranje op het vliegtuig naar Slovenië. Van Zwam kreeg dinsdagavond pas te horen wat er speelde. "Ik heb Zakaria met de situatie geconfronteerd en hij gaf toe dat hij voor Marokko had gekozen. Ik respecteer zijn keuze, heb hem succes gewenst, de hand geschud en hem uit de selectie gehaald. De manier waarop hij het heeft aangepakt, verdient absoluut niet de schoonheidsprijs."

Een maand geleden gingen er al geruchten dat Labyad mogelijk voor Marokko uit wilde komen. "Toen verzekerde Zakaria mij dat hij nog geen keuze had gemaakt. Vervolgens hebben we afgesproken dat hij mij zou informeren bij nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet gebeurd. Het had dus zomaar kunnen zijn dat we de EK-kwalificatie met een niet-speelgerechtigde speler hadden afgewerkt, met alle gevolgen van dien. We werken bij Onder 19 op basis van vertrouwen en dat vertrouwen heeft Zakaria beschaamd", vervolgde Van Zwam.

De bondscoach heeft inmiddels ook contact met Pim Verbeek, technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond, gehad. "Hij heeft mij uitgelegd dat Zakaria van alle consequenties op de hoogte was, als hij voor Marokko zou kiezen. Kijk, die jongen heeft onmiskenbaar specifieke kwaliteiten, laat dat duidelijk zijn. Maar het gaat erom dat hij die kwaliteiten ondergeschikt maakt aan het teambelang. Als Zakaria open kaart had gespeeld, dan hadden we op een andere manier afscheid van elkaar genomen. Ik hoop daarom dat hij hier van leert."