VN 'teleurgesteld' over bouwactiviteit Israël

Redactie

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Israël er maandag aan herinnerd dat het bouwen van nederzettingen in de bezette gebieden illegaal is. Hij zei teleurgesteld te zijn dat de Israëlische regering niet in staat is om de gedeeltelijke bouwstop te verlengen. Bovendien vreest Ban dat er 'provocatieve acties' worden ondernomen.

Het bouwverbod, dat zondag eindigde, dreigt de onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten te torpederen, slechts enkele weken nadat ze werden hervat. De Palestijnen beschouwen het bouwen in de nederzettingen als een belangrijk obstakel voor het vredesproces. Ze hebben gedreigd uit de onderhandelingen te stappen als de bouwactiviteiten worden hervat. Afgelopen week drong het Midden-Oostenkwartet er bij Israël op aan om het moratorium te verlengen.

De Franse president Nicolas Sarkozy pleitte maandag voor een actievere rol van Europa en de Middellandse Zeelanden in het vredesproces. Hij heeft de Israëlische en Palestijnse leiders uitgenodigd voor een bezoek volgende maand.

Volgens Sarkozy komen de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Egyptische president Hosni Mubarak in oktober naar Parijs ter voorbereiding op een top van Middellandse Zeelanden in november. Sarkozy heeft Israël opgeroepen de bouwstop te verlengen en zei: "Tien jaar na Camp David is er geen vooruitgang geboekt en misschien is er zelfs wel sprake van achteruitgang."


VN teleurgesteld over bouwplannen Israël (Foto: Novum)