[WvdW] Voorbeschouwing FC Twente - Ajax

Sjors (Sj0rSz)

Komend weekend staat wederom in het teken van een speelronde uit de Eredivisie. Deze week staan er weer een aantal mooie duels op het programma. De Wedstrijd van de Week is echter niet geheel verrassend. De keuze is namelijk gevallen op het treffen tussen FC Twente en Ajax.

FC Twente

FC Twente is de regerend landskampioen in de Eredivisie en kende in de nieuwe voetbaljaargang een prima start. De Tukkers wonnen dit seizoen driemaal, maar speelden ook drie keer gelijk. Roda JC, sc Heerenveen en Heracles slaagden er allemaal in om een punt van de ploeg uit Enschede af te snoepen. Mede door deze gelijke spelen staat de formatie van trainer Michel Preud'homme op vierde plaats en heeft het vier punten achterstand op koploper Ajax.


FC Twente beschikt over Luuk de Jong ... (Wikimedia Commons/Fakwes)


Ook op Europees vlak doet FC Twente het goed. De ploeg uit Enschede debuteerde dit seizoen in de Champions League en speelde zijn eerste groepswedstrijd tegen Internazionale. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord; een uitslag, die veel mensen vooraf niet hadden verwacht. Deze maand reizen de Tukkers nog af naar Engeland om tegen Tottenham Hotspur te spelen. Ook het Duitse Werder Bremen zit in de poule van de regerend landskampioen.

Trainer Preud'homme kan in het duel tegen Ajax in elk geval niet beschikken over Bart Buysse en Emir Bajrami. Beide spelers zitten in de lappenmand en komen niet in actie. Achter de namen van Dwight Tiendalli, Marc Janko en Nacer Chadli staat een vraagteken. Zij kampen met lichte pijntjes.

Ajax

Voor Ajax is het seizoen uitstekend begonnen. De Amsterdammers begonnen de ouverture bij FC Groningen en speelden daar doelpuntloos gelijk. In het vervolg werd er niet meer verloren, waardoor de Amsterdammers koploper in de Eredivisie zijn. Vorige week wist de ploeg met enige moeite van Feyenoord te winnen. In de Rotterdamse Kuip werd het uiteindelijk 2-1 voor de mannen van trainer Martin Jol.


... en Ajax heeft zijn broer Siem (Wikimedia Commons/Paulblank)


In Europa gaat het de Ajacieden nog niet voor de wind. In de eerste groepswedstrijd van de Champions League werd met 2-0 van Real Madrid verloren. De score voor de Madrilenen had nog hoger uit kunnen vallen, als zij de vele kansen hadden benut. In de Nederlandse competitie gaat het Ajax, afgaand op het aantal gemaakte doelpunten, in elk geval beter af. In zes wedstrijden werd al achttien keer het doel gevonden.

Bij Ajax is er voor morgenavond slechts één afwezige. Ahemed Mido Hossam is nog niet wedstrijdfit en daardoor niet inzetbaar.

Historie

Morgenavond wordt het 61e treffen tussen FC Twente en Ajax gespeeld. Beide ploegen stonden in het kader van de Johan Cruijff Schaal, die aan het begin van het seizoen werd gespeeld, ookal tegenover elkaar. FC Twente ging toen, via een treffer van Luuk de Jong, met de prijs aan de haal.

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
31/07/2010 Johan Cruijff Schaal Ajax Twente 0 - 1
07/02/2010 Eredivisie Ajax FC Twente 3 - 0
08/11/2009 Eredivisie FC Twente Ajax 1 - 0
10/05/2009 Eredivisie Ajax FC Twente 1 - 0
01/11/2008 Eredivisie FC Twente Ajax 0 - 2

Wedstrijdinformatie

De 61e editie van het duel tussen FC Twente en Ajax staat voor zaterdagavond op het programma en wordt in de Grolsch Veste gespeeld. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink en begint om 20:45 uur.

Discussieer onder dit bericht alvast over de mogelijke opstellingen en de eventuele uitslag!