Clinton: Rusland en NAVO samenwerken

Redactie

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de NAVO en Rusland woensdag opgeroepen de samenwerking op een aantal gebieden uit te breiden. Onder andere op het gebied van raketverdediging, militaire doctrines, de aanpak van de drugshandel en de beperkingen op conventionele wapens moet meer worden samengewerkt.

"We menen dat de beste manier waarop dit kan worden bereikt het verstevigen van de pilaren is die de Europese veiligheid al tientallen jaren ondersteunen en niet door het sluiten van nieuwe verdragen, zoals Rusland heeft voorgesteld", zei Clinton. Ze verwierp dan ook een vorig jaar door Rusland voorgesteld initiatief voor een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa.

Clinton zei dit tijdens een bespreking van NAVO-Rusland Raad (NRC), een raad die in 2004 is opgericht om de banden tussen de voormalige rivalen tijdens de Koude Oorlog te verbeteren. De ministers van buitenlandse zaken van alle 28 lidstaten van de NAVO waren aanwezig bij de bespreking, evenals hun Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

De bespreking van woensdag was bedoeld als voorbereiding op de top die 20 november plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon. "Deze top biedt ons een mogelijkheid om met een frisse blik naar de veiligheidsbedreigingen te kijken waarmee al onze landen te maken hebben en te reflecteren op wat er al is bereikt door de samenwerking. Bovendien kunnen we een begin maken met het uitzetten van een gezamenlijk actieplan voor de komende tien jaar", aldus Clinton.

De focus moet volgens Clinton liggen op de aanpak van specifieke kwesties, zoals het hervatten van oefeningen voor de verdediging tegen raketten, het koppelen van de radarsystemen van de NAVO en Rusland, de gezamenlijke aanpak van de drugshandel, het bijwerken van een verdrag over conventionele wapens en het verbeteren van de militaire transparantie.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen beschreef de bespreking van woensdag als 'erg positief en een weerspiegeling van de substantiële voortgang die we de afgelopen twaalf tot veertien maanden in onze relatie hebben geboekt'.